ul. Nowy Świat 58A, Warszawa
tel. 22 826 45 02 // 22 826 23 10

Dieta w chorobie nadciśnieniowej

Dieta w chorobie nadciśnieniowej

Prawidłowo skomponowana dieta, jest jednym z ważniejszych elementów leczenia choroby nadciśnieniowej. Można nawet stwierdzić, że jest ona podstawą leczenia, wyraźnie współdziałającą z leczeniem farmakologicznym. Z tego właśnie powodu, dietetycznych wskazówek lekarza należy przestrzegać na równi z innymi jego zaleceniami.

Nadciśnienie tętnicze, jest jednym z najczęściej występujących schorzeń układu krążenia na całym świecie. W europejskim kręgu cywilizacyjnym, statystycznie  występuję u około 20% mieszkańców. Natomiast w Polsce na to schorzenie cierpi blisko połowa osób w wieku średnim.

Nadciśnienie tętnicze jest schorzeniem bardzo niebezpiecznym, gdyż w początkowym okresie przebiega najczęściej bezobjawowo.

Do najbardziej znanych czynników ryzyka nadciśnienia tętniczego zalicza się:

  • wiek: mężczyźni po 60 r.ż. , kobiety – powyżej 55 r.ż.
  • płeć – mężczyźni częściej chorują na nadciśnienie tętnicze
  • skłonności genetyczne
  • podwyższony poziom frakcji LDL (złego cholesterolu)
  • niski poziom HDL
  • siedzący tryb życia, niski poziom  lub całkowity brak aktywności fizycznej
  • choroby: nadczynność tarczycy, choroby nerek, nadwaga i otyłość (BMI ≥ 30),    cukrzyca typu II etc.
  • spożywanie alkoholu
  • nadmierne spożywanie soli
  • mała podaż potasu
  • stres ( zwłaszcza długotrwały)
  • zaburzenia snu

czarna porzeczkaOdpowiednia dieta:

Za każdym razem dieta chorego ustalana jest razem lekarzem prowadzącym oraz z dietetykiem. U chorych z dużymi wahaniami ciśnienia konieczne jest na pewno ograniczenie soli, a niekiedy całkowite jej wyeliminowanie.

Kolejnym składnikiem, który powinien ulec ograniczeniu (ale nie zbytniemu), jest białko, szczególnie białko mięsa, którego dzienna norma powinna wynosić ok. 100-120 g. Mięso powinno być gotowane.

Ograniczony powinien być też tłuszcz (tłuste mięso, ryby, sosy, zupy, wędliny, konserwy etc.), a także kawa, herbata, napoje gazowane.

nadciśnienieNiedozwolone są ostre przyprawy oraz ocet, jak również alkohol.

Warzywa i owoce dozwolone są bez ograniczeń, chyba że choroby towarzyszące wykluczają spożywanie nadmiernej ilości cukrów. Dla chorych z nadciśnieniem tętniczym, szczególnie polecane są : owoce kiwi, banany, truskawki, borówki amerykańskie, owoce leśne, grejpfruty, czarna porzeczka i owoce aronii.

Posiłki chorzy na nadciśnienie powinni spożywać dość często (4-6 razy dziennie), o niewielkie objętości, by nie nadwyrężać zbytnio żołądka. Niezwykle istotne jest niedopuszczenie do wzrostu wagi. W celu określenia jadłospisu, jego urozmaicenia, warto skonsultować się z doświadczonym dietetykiem, który wyjaśni wszelkie wątpliwości i ułoży odpowiednią oraz ciekawą – pozbawioną nudy i rutyny – dietę.